Hva er microstock?


Hva er microstock?

Nesten hver eneste moderne utgivelse, både aviser, bøker, og tidsskrifter, er fylt av bilder. I løpet av de siste årene har internett blitt en enorm markedsplass hvor salg av bilder har fått større og større plass. De aller færreste bildene du ser i bøker, tidsskrifter og på internett er tatt for å bli brukt akkurat der de har blitt plassert – vanligvis har en designer eller redaktør håndplukket dem fra en enorm database av bilder. Det finnes selvfølgelig bilder som er tatt til et bestemt formål – for eksempel er det i dyre reklamer ofte brukt egne fotografer for å få akkurat de bildene som trengs. Aviser trenger noen ganger også spesialtilpassede bilder til bestemte nyheter.

Men hva om du trenger et bilde av et lykkelig par på en strand, og det er midt på vinteren? Da er det sannsynligvis ikke noe alternativ å gå ut døra og ta bildet selv. Du kan selvfølgelig fly fotografen din til varmere strøk, sammen med utstyret, det lykkelige paret, og kanskje en assistent. Utgiftene til flyreise, kost og losji sprenger imidlertid fort de fleste budsjetter — det er her stockbilder kommer inn. Gå til en side som selger stockbilder, søk etter det du trenger, finn et bilde som passer dine behov, betal, last ned. Hele prosessen tar kun et par minutter, og koster vanligvis ikke mer enn omtrent 50 kr per bilde (prisen avhenger også av bildets størrelse/oppløsning). Det blir noe helt annet enn å leie inn fotograf og modell til et bilde.

Før kostet det gjerne skjorta å kjøpe stockbilder. Det var fordi fotografen, i tillegg til å disponere kamera, måtte kjøpe film og fremkalle den. Byråene som solgte bildene måtte så scanne bildene, arkivere dem, og lage brosjyrer. Slikt koster penger.

Men det var før. Nå har vi digitalkameraer, og vi kan ta så mange bilder vi bare orker uten at det koster oss en krone. Bildene blir lagret digitalt, så det er ikke lenger behov for store fysiske arkiv. Siden alt er digitalt kan kjøpere nå se gjennom og søke etter bilder på nettet, kjøpe det de ønsker, og laste ned bildene øyeblikkelig.  Ettersom både opplasting, nedlasting og pengeoverføring foregår på nett, unngår man unødvendige ekstrakostnader og oppnår generelt en mer strømlinjeformet prosess. Den er også i stor grad automatisert, noe som også holder kostnadene nede og gjør at bildeprisene er så lave som de er. De billigste bildene (dvs. bildene med lavest oppløsning) får man for rundt 10 kr. Bildene blir solgt med en såkalt “royalty-free” lisens, som gir kjøperen rett til å bruke et kopibeskyttet bilde uten å måtte betale for hver gang.

Microstock er rett og slett enkelt og effektivt. Hvem som helst kan bruke det, enten de skal kjøpe eller selge bilder. Du trenger ikke ha noen fotografutdanning — så lenge du har motivasjon og et noenlunde nytt kamera, så har microstock absolutt et økonomisk lønnsomt potensiale. En del bilder blir kjøpt og lastet ned over tusen ganger. Har du et bilde som selges for rundt 50 kroner kan du selv regne ut at det tilsvarer en grei ekstrainntekt. (Se for eksempel iStockphotos mest populære bilder)

Her er en fin inspirasjonsvideo fra Fotolia

Les også: Hva selger?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *