Hva selger?


Hva selger?

Det er ingen grunn til å bruke mye tid og ressurser på å ta bilder som ingen ønsker å kjøpe. Det er forskjell på bilder som har en sentimental verdi for deg og bilder som har salgspotensiale. Det sier seg kanskje ikke selv, men bilder som tar seg godt ut på veggen, eller som vennene dine synes er bra, kan samtidig ha veldig lite å gjøre som et stockbilde. For all del — alt kan selges hvis omstendighetene er riktige, men kjennskap til bilder som typisk selger bra kan gi deg en god start.

Enkelhet selger. Helt generelt betyr dette enkle og sterke bilder der det er umulig å ta feil av objektet — dét er bilder som selger. Hvorfor?

 1. Enkelheten drar oppmerksomheten mot objektet, den er et blikkfang.
 2. Mange stockbilder brukes i små format. Små bilder må være enkle slik at det er lett å se hva det er tatt bilde av.
 3. Stockbilder blir i all hovedsak brukt til å belyse meget konkrete situasjoner og settinger, og av den grunn er det viktig at bildet gir seeren en intuitiv oppfattelse av hva bildet skal beskrive.
Først; en kortfattet og ufullstendig liste over bilder som ikke selger (i noen av tilfellene fordi det allerede finnes mange slike bilder, noe som gjør det vanskelig å få solgt akkurat ditt):
 
 1. Bilder av dårlig kvalitet
 2. Flere bilder av samme objekt i ulike farger
 3. Fotografens føtter
 4. Et ensomt tre på en slette
 5. Penger
 6. Uskarpe lys (spesielt baklys fra biler)
 7. USB-plugger og datautstyr ellers
 8. Gammelt kamerautstyr
 9. Blomster
 10. Flagg
 11. Øye
 12. Flyvinger
 13. Egen skygge
 14. Symboler
 15. Mursteinvegg
 16. Skyskrapere og andre høye bygninger
 17. Katten eller hunden din
 18. Bål/peis/flammer
 19. Solnedgang og skyer
 20. Bakgrunner
Ting som er i nærheten av oss hele tiden er ting som går igjen på disse listene. Kom deg i stedet utenfor døren og utfold kreativiteten din.
 
 
Her er en liten liste over temaer som selger godt:
 • Mennesker
  Generelt selger bilder med mennesker godt, spesielt mennesker i hverdagslige situasjoner — for eksempel noen som leser avisen, slår plenen, vasker huset, tar oppvasken, og så videre.
 • Sport og action
  Mennesker som bedriver en eller annen sport, enten de står på ski, løfter vekter, spiller fotball eller gjør andre treningsøvelser. Lagsport selger også godt.
 • Yrker
  Mennesker i dress er det mange bilder av på alle microstocksidene, men tenk på alle de andre yrkene som finnes og som ikke er like godt representert, for eksempel leger, hjelpepleiere, tømrere, elektrikere, mekanikere, sveisere og så videre.
 • Mat og drikke
  Matbilder er ikke begrenset til en tallerken med et måltid på. Det kan også være en vennegjeng som spiser på en restaurant. Det samme gjelder drikke; fotograferingsmulighetene er ikke begrenset til et glass med vann. Bruk fantasien din!
 • Høytider
  Når vi nærmer oss jul er det julebilder overalt, enten det er nisser, nisseluer eller gaver. Når vi nærmer oss en høytid blir det solgt mange bilder som omhandler den høytiden. Tenk etter hva som er sentralt med en høytid og hva du forbinder med den, og skap bilder ut ifra det.

En god regel å ha i bakhodet er kvalitet over kvantitet!

Etter hvert vil du også oppdage at mange stockbilder er komponert fra scratch i et redigeringsprogram. Det vil på sikt komme innlegg i kategorien Etterbehandling som vil gi en forklaring på hvordan dette gjøres.

Lær å ta gode bilder

Ett kommentar til “Hva selger?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *