Lover og regler


Lover og regler

Når du tar bilder er det mye du må ha i bakhodet. Det er visse ting du ikke har lov til å ha med på bilder du skal selge, og det finnes spesielle regler for fotografering av mennesker og enkelte bygninger.

Logoer

Det er ikke tillatt å vise logoer i bilder du skal selge til microstockbyråer. Uansett om det er på en bil, en mobiltelefon eller på en bygning, er det ulovlig å ha dem med på bildene. Hvorfor? Jo, fordi du ikke har rettighetene til å bruke eller selge dem.

Det du kan gjøre er å fjerne logoer i et etterbehandlingsprogram. Da kan du fortsatt bruke bildet uten at det blir avvist på grunn av at en logo er synlig.

Mennesker

Skal du selge et bilde der ansiktet til noen er gjenkjennelig, må du legge ved en ”model release” som viser at du har tillatelse fra modellen til å selge bildet. Om du tar bilder av en stor forsamling skal du ha en model release fra hver eneste person som kan gjenkjennes på bildet, altså fra alle som har et fullt synlig ansikt på bildet.

Alle microstockbyråene har sitt eget model release-skjema, men det kan fort bli litt tungvint å skrive under 5-6 forskjellige skjemaer for hver modell du bruker. Derfor har vi funnet frem til to skjemaer som er gyldige hos alle microstockbyråene, henholdsvis ett for barn (under 18 år) og ett for voksne.

Minor release

Adult release

Eiendom

Når du tar bilder av bygninger som er lett gjenkjennelige eller annen eiendom (som for eksempel kjæledyr) må du få underskrift av eieren på en property release.

Dette vil si at du ikke kan selge bilder av veddeløpshester uten en property release underskrevet av eieren av hestene og en fra eieren av travbanen. Det samme gjelder fotball. Da må du ha en model release av alle spillerne som er med på bildet i tillegg til en property release signert av eieren av stadion. Dyr i dyrehager kan også være vrient — her er det best å lese/spørre om det er lov å fotografere i det hele tatt og deretter be om en underskrift på et property release-skjema.

Property release

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *