Objektiv


Objektiv

Først av alt: Linse er en dårlig oversettelse av det engelske ordet lens. En linse er et glass, mens et objektiv er bygd opp av flere glass.

Det finnes mange forskjellige typer objektiver, og det gjelder det å finne det som passer deg og bildene du vil ta. Jo større blenderåpning du vil ha, jo dyrere blir glasset. Merk også at dersom du har et kamera med cropsensor, noe som gjelder de fleste amatørspeilreflekskameraene, vil brennvidden din bli 1.6 ganger brennvidden på objektivet.

Selv har jeg Canon 500D, med Canon 18-55mm f/3.5-5.6 kit objektiv, Tamron 18-250mm f/3.5-6.3, Canon 50mm f/1.8 og en Sigma 10-20mm f/4-5.6. Da har jeg det jeg trenger fra vidvinkel til god zoom.

Fastobjektiv

Fastobjektiv har en fast brennvidde, for eksempel 50mm 1.8 og 85mm 1.2. Objektivene med fast brennvidde har som regel stor blenderåpning, noe som kommer godt med.

Zoom

Zoomobjektiv har en veldig fleksibel brennvidde, ofte mellom 18mm og 250mm. Disse objektivene har en mindre blenderåpning og slipper inn mindre lys. Det finnes selvfølgelig zoomobjektiver med stor blenderåpning, men disse koster gjerne en del. Canon sin 70-200mm f/2.8 koster rundt 10 000,- kr.

Vidvinkel

Vidvinkelobjektiv har en brennvidde mellom 10mm og 20mm. Disse er flotte blant annet til landskapsbilder og interiørbilder. Fisheye-objektiver har en enda lavere brennvidde, ofte 6mm – 10mm. Disse får hele bildet til å bule ut og se rundt ut.

Stor blender = stor prislapp

Skal du ha optikk som er svært lyssterk må du belage deg på å punge ut. En Canon 70-200mm f/2.8 koster rundt 10 000,- kr, men du kan få den brukt til rundt 7 000,- — 8 000,- kr.

Fordelen med lyssterk optikk er at du slipper mer lys inn til sensoren på kameraet. Dette lar deg ta skarpe bilder i svakt lys, noe som uten tvil er en stor fordel.

Levetid

Siden optikk har vesentlig lengre levetid enn kameraer, er optikk en investering som varer. Tar du godt vare på optikken din, vil du kunne ha den i minst 20-30 år. Det kan være lurt å kjøpe et UV-filter til å ha frempå objektivet for å beskytte det og forlenge levetiden. Du kan spare penger på UV-filteret ved å kjøpe det på eBay i stedet for i vanlig butikk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *