Eksponering
Regel: bruk aldri de automatiske innstillingene på kameraet ditt. Det er DU som skal bestemme hvordan du vil ha bildet.
Når du tar en eksponering slipper du lys inn på bildebrikken i kameraet. For at eksponeringen skal bli bra, må du slippe inn akkurat nok lys. Det gjør du ved å stille på lukkerhastigheten, blenderåpningen og ISO-innstillingen, som alle er trinnbaserte innstillinger. Går du ett trinn opp eller ned på en av skalaene, slipper du inn henholdsvis dobbelt og halvparten så mye lys.
Lukkerhastighet
Lukkerhastigheten er det som fryser bevegelser, eller gjør dem ”flytende”, om du vil.Lukkertiden avgjør hvor lenge bildesensoren eksponeres for lys.
Lukkerhastigheten angis i sekunder, ofte i brøk, for eksempel 1/125. Når du holder kameraet i hånden bør ikke lukkertiden være større enn 1/[brennvidde], ellers risikerer du at bildene blir uskarpe. Tar du bilder med 50mm brennvidde bør altså ikke lukkertiden være mindre enn 1/50 sekund. Bruker du 250mm bør ikke lukkertiden være lavere enn 1/250 sekund.
Her er lukkerskalaen i hele trinn. Hvert hele trinn er videre delt opp i tre, slik at du enklere skal klare å slippe inn rett mengde lys til bildebrikken. Mellom 1/125s og 1/250s vil du for eksempel finne 1/160s og 1/200s. Dersom vi ser på nevneren i disse lukkertidene ser vi, grovt regnet, at 160 er 1/3 større enn 125, 200 er 2/3 større enn 125 og 250 er 3/3 større enn 125. (En annen måte å se det på er at en lukkertid på 1/125s er 4/3 så lang som 1/160s, 5/3 så lang som 1/200s, og 6/3 så lang som 1/250s, altså dobbelt så lang.)
Blenderåpningen
Blenderåpningen er begrenset av objektivet du har på kameraet ditt. Det koster fort en del dersom du vil ha et objektiv med stor blenderåpning (dvs. lavt tall, for eksempel f/1.8), men det kan være et fortrinn dersom du tar bilder der det er lite/dårlig lys.
I tillegg gir blenderåpningen et begrenset fokusområde, og dersom du bruker en stor blenderåpning vil det korrespondere til et lite fokusområde. Dette er greit å bruke til portretter for å gjøre bakgrunnen litt uklar og for å få personen til å bli hovedfokus i bildet. Liten blenderåpning gjør at du får et stort fokusområde, noe som fungerer bra til landskapsbilder.
Her er blenderskalaen i hele trinn. På lik linje med lukkerhastigheten er hvert av trinnene delt i tre, så dersom du går inn på kameraet ditt vil du se at mellom for eksempel f/5.6 og f/8.0 ligger f/6.3 og f/7.1.
Har du noen gang lurt på hvorfor et lite blendertall tilsvarer en stor blenderåpning? Det er fordi blendertallet er et forholdstall (en brøk). F/2.0 er altså større enn F/4.0, på samme måte som at 1/2 er større enn 1/4.
Her ser du hvordan fokusområdet blir større etterhvert som blenderåpningen blir mindre. Fokuspunktet er satt til panseret på den røde bilen.
ISO
ISO er i korte trekk lysfølsomheten til bildesensoren i kameraet ditt. Høyere ISO-tall gir deg kortere lukkertid, noe som gir deg muligheten til å ta skarpe bilder i svakt lys uten å måtte dra frem stativet ditt eller bruke blits.
Det som skjer når ISO-hastigheten øker er at bildet får mer støy, blir mer kornete og generelt mer ”ødelagt”. Speilreflekskameraer i amatørklassen klarer å levere brukbare bilder opp mot ISO 800. På ekstremt høy ISO som ISO 1600 og ISO 3200 blir bildet veldig kornete. Spesielt i microstockmarkedet er det viktig å ha bilder med så lite støy som mulig, slik at bildene kan brukes i stor skala på reklameplakater og lignende.
Det er viktig å bruke så lav ISO som mulig — ta bildene dine i godt lys! For å sjekke om bildet blir kornete kan du zoome inn 100%. Da ser du fort om kvaliteten er bra eller mindre bra.
Lukker, blender og ISO sammen
Sammen utgjør lukkerhastighet, blenderåpning og ISO-verdi en eksponering. Dersom du stiller ned enten lukkertid, blenderåpning eller ISO ett helt trinn slipper du inn halvparten så mye lys til sensoren. Stiller du en av verdiene opp ett helt trinn slipper du inn dobbelt så mye lys. Du kan også stille en verdi ned ett trinn og en annen verdi opp ett trinn og ende opp med samme eksponering. Da blir forskjellen enten hastighet på lukkertid, fokuspunkt satt av blenderåpningen eller støy fra ISO-verdien. Her må du kunne prioritere hva som er det viktigste for bildet!