Del 3: Teknikk


Teknikk

Teknikken du bruker har mye å si, både for sluttresultatet og for arbeidets vanskelighetsgrad underveis.

Innstillinger

Dersom det er noen innstillinger i kameramenyen du bruker ofte kan det være greit å samle disse i en egendefinert meny. Hvordan du går frem for å gjøre dette varierer fra kamera til kamera, men grunntanken er å ha rask og oversiktlig tilgang til de funksjonene du bruker mest.

Se etter støv

Dersom du bruker kameraet i mange forskjellige miljøer og bytter objektiv kan det lett komme støv på bildebrikken. Dette kommer til å være synlig på alle bildene du tar, og det vil ødelegge hvert eneste bilde frem til du renser bildebrikken. Du kan enkelt se om det er støv på bildebrikken din ved å ta et bilde med liten blendeåpning (stort f-tall) mot et hvitt ark. For å fjerne støvet tar du kameraet med til et relativt støvfritt sted. Her tar du av objektivet, snur kameraet opp ned og blåser inn med en blåsebelg.

Hold kameraet riktig

Nei, dette er ikke tull. Det finnes mange måter å holde et kamera på, og noen er svært mye bedre enn andre.

Hold albuene inn mot brystet. Ha et bredt, fast grep rundt kameraet med høyre hånd, der alle fingrene utenom pekefingeren brukes til støtte. Den innerste delen av venstre håndflate ligger midt under kameraet og bærer mesteparten av vekten.

Det er ikke dumt å bruke området rundt deg som ekstra støtte. Du kan for eksempel lene deg inntil en vegg for å oppnå bedre stabilitet.

Ta med stativ

Stativ kan være gull verdt. Selvfølgelig gjelder ikke dette for alle anledninger, men dersom du vet at du skal ta bilder under svake lysforhold kan et stativ være en god hjelper. Det kan være både tungt og slitsomt å drasse på et stativ, men det tillater deg å ta bilder med så lang lukkertid du vil. Du kan også låse kameraet til et fast utsnitt, slik at du kan prøve deg på HDR-bilder eller prøve ut forskjellige innstillinger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *