Å ta gode bilder av objekter i bevegelse er noe av det vanskeligste man kan gjøre. For å kunne få gode bilder kreves det i mange tilfeller god teknisk forståelse for kamerainnstillinger og vinkling for å skape fart og spenning i bildene. Samtidig er det mye som står på spill fordi et perfekt bildeøyeblikk kommer, forsvinner, og kommer aldri igjen. I denne teksten skal samle noen gode tips til hvordan du kan forbedre dine sportsbilder utendørs, med hovedfokus på fotball.
Øvelse gjør mester – øv mye for å få rett posisjonering
Siden sportsfoto er en av de vanskeligste formene for fotografering, kreves det mye øvelse. Man bør også kjenne sporten man skal fotografere inn og ut, ifølge Canon, for å få de bildene som man ønsker, og da må man se mange kamper. Kun på den måten kan du finne din egen stil, samt hvilke vinkler og innstillinger som på best mulig måte fanger dine drømmemotiv. Gjennom å kjenne sporten inn og ut får du også bedre forståelse for hvilke innstillinger som behøves på kameraet, fordi ting som valg av riktig lukkertid avhenger av hvor «rask» sporten er i aksjon. Golf er for eksempel noe helt annet å fotografere enn fotball, hvor spillerne beveger seg fortere.
La deg inspirere av de proffe
Målet for mange sportsfotografer er nok å få boltre seg som fotograf på noen av de største fotballkampene i verden. På denne måten får man mulighet til å fotografere noen av verdens beste spillere. I Norge er man om dagen kanskje mest opptatt av spillere slik som supertalentet Erling Braut Haaland og Dortmund, som det skrives en del om på siden for bet365 sportsspill. Med gode bilder av disse i kampaksjon har man i dag stor sannsynlighet for å få sine bilder publisert i norske, men kanskje også utenlandske medier. Et tips er også å se mye på andres profesjonelles sportsbilder, gjerne av de store fotballspillerne, for å la seg inspirere og se hvordan andre gjør det, men husk at det er viktig at du finner din egen stil!
Bruk høy lukkerhastighet og fokus
De viktigste øyeblikkene i en kamp skjer fort, og derfor bør lukkerhastigheten på et kamera raskt ligge et sted mellom 1/500 og 1/1000 sek for å fryse tiden på bildet. Samtidig bør det også settes på en autofokusfunksjon som Tracking, eller eventuelt vanlig autofokus (vanligvis kalt AI Servo eller AF-C på kameraet). På denne måten optimaliseres kameraet til å følge motivet når du setter i gang et serieopptak av bilder. Slike innstillinger på moderne kameraer har heldigvis gjort det lettere å fotografere ting i rask bevegelse enten du er proff fotograf eller en amatør på fotballkampen til et barn, tante/onkelbarn eller barnebarn.
Et siste tips er også å ta bilder i JPEG-format. Mange fotografer lærer at det kan lønne seg å ta RAW-bilder, men fordi JPEG tar mindre plass åpner det muligheten til å ta flere bilder etter hverandre i et serieopptak.
Ha et godt objektiv
Det trenger ikke være dyrt å ta gode sportsbilder, men godt utstyr hjelper. En av de tingene som det kan lønne seg å investere i er et godt kameraobjektiv. Mange profesjonelle sportsfotografer har lange teleobjektiv med store blenderåpninger og fast brennvidde, og kan på den måten isolere objektet fra bakgrunnen. Disse koster gjerne mye penger, men det er også mulig å få tak i gode og billigere alternativer å begynne med. En god begynnelse er et 70-200 mm zoomobjektiv, hvor man kan komme tett på ansiktstrekk og små detaljer selv på lang avstand.