Registrering hos microstockbyråene


Noen microstockbyrå krever at du laster opp prøver av bildene du har tatt for at du skal aksepteres som opplaster. Dette gjør de hovedsakelig for å opprettholde kvaliteten i porteføljen sin, samt for å unngå å bruke unødvendig tid og ressurser på å se igjennom bilder som ikke overholder deres kvalitetskrav.

Microstockbyråer:

123RF   Crestock   Dreamstime    Fotolia    Shutterstock   YaYmicro

Vent til du er klar

Kanskje du akkurat har tatt utdanning innen foto, eller du nettopp har kjøpt ditt første speilreflekskamera. Ikke meld deg inn i noen microstockbyråer enda. Dersom du vil tjene penger på bildene dine via microstockbyråer, må du ikke bare hoppe rett inn med det du har liggende før du er klar over hvilke krav som stilles. Om du ikke vet hvordan du ser om det er støy på et bilde, hva en bra komposisjon er, eller du ikke forstår hva en god eksponering er, bør du lese deg opp før du melder deg inn.

Hvorfor? Dersom du for eksempel blir avvist hos Shutterstock må du vente i en hel måned før du kan søke på nytt igjen. Å være forberedt kan spare deg for mye tid.

Send inn bilder som selger

Det sier seg selv at det ikke er vits i å sende inn bilder som ingen vil kjøpe. Enkelte typer bilder har microstockbyråer for mange av, og de er derfor lite interessert i flere bilder i disse kategoriene. Les gjerne vår artikkel «Hva selger» for mer informasjon om hvilke bilder som selger, og hva du ikke trenger å bruke tid på.

Den vanskeligste delen er å velge ut de riktige bildene. Dersom du ikke har flere års erfaring med fotografering er du den som er minst egnet til å vurdere kvaliteten på dine egne bilder. Få heller noen andre til å se på bildene dine. Helst ikke din mor, som mest sannsynlig er partisk og liker bildene dine uansett. Det finnes for eksempel nettforum hvor man kan laste opp bildene sine og få kritikk.

Ikke alle byråene krever arbeidsprøver. Utnytt dette og last opp et par av de beste bildene dine for å se hva som blir akseptert, og i så fall, i hvilken grad bildene selger. Da får du en pekepinn på kvaliteten på bildene dine og hvor stort marked det er for dem.

Ikke la en avvisning stoppe deg

Vi mennesker er flinke til å lese for mye mellom linjene og gir gjerne opp for fort. Helt konkret — dersom bildene dine blir avvist betyr det ikke:

  • den som vurderer bildene har ikke peiling på fotografering
  • dette microstockbyrået suger
  • jeg kan ikke ta bilder
  • bildene mine er dårlige
  • dette funker ikke, jeg bør gi opp microstock

Det betyr derimot at dette byrået ikke trenger flere bilder innenfor denne bestemte kategorien — sett at bildene dine er tilfredsstillende både teknisk og komposisjonsmessig.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *