Photoshop: Skarpere bilder


Selv om du har truffet med fokus på bildet, kan det være hensiktsmessig å legge til ekstra skarphet når du etterbehandler bildet. Spesielt innenfor microstock er det et smart grep fordi det kan øke kvaliteten til bildet, noe som settes pris på av både kjøpere og de som skal godkjenne bildene dine.

I Photoshop finnes det flere måter å gjøre bildere skarpere på, og fremgangsmåten avhenger av bildet ditt. Ønsker du å legge til skarphet på et helt vanlig bilde som kommer rett fra kameraet, er Unsharp Mask-filteret det beste valget. Har du tatt et HDR-bilde (High Dynamic Range — et bilde satt sammen av to eller flere bilder) som du ønsker å skarpe opp, gir High Pass-filteret best resultat.

Fremgangsmåte

Åpne bildet ditt i Photoshop og lag en kopi av bildet (merk layeret og trykk CTRL + J (⌘ + J for Mac) eller høyreklikk og velg “Duplicate layer”).

Velg Filter -> Sharpen -> Unsharp Mask.

Sett Amount til 120, Radius til 1 og Threshold til 3. Du kan øke/senke disse verdiene for større/mindre effekt.

Trykk så på OK, og bildet ditt er blitt skarpere.

Venstresiden på bildet under er skarpet opp, mens høyresiden er original. Unsharp Mask gir en veldig naturlig oppskarping dersom du ikke drar verdiene for høyt.

Skarpere HDR-bilder

Ved hjelp av High Pass-filteret kan du enkelt legge til skarphet på HDR-bildene dine.

Åpne bildet ditt i Photoshop og lag en kopi av bildet (merk layeret og trykk CTRL + J (⌘ + J for Mac) eller høyreklikk og velg “Duplicate layer”).

Velg Filter -> Other -> High Pass. High Pass er et kraftig verktøy som blant annet brukes til å gjøre bilder skarpere.

Senk radien ved å dra pilen mot venstre til du såvidt ser konturene i bildet.

Til slutt endrer du “Opacity Mode” til “Overlay” eller “Linear Light”. I noen tilfeller kan “Soft Overlay” også fungere.

Venstresiden av dette bildet er skarpet opp med High Pass-filteret, mens høyresiden er original.

Lykke til!


2 kommentarer til “Photoshop: Skarpere bilder”

  1. På “vanlige” bilder er ikke High Pass det beste, High Pass passer best på HDR. Det som vanligvis er det beste, er Unsharp Mask. Velg Filter>Sharpen>Unsharp Mask. På Amount, skriv 120, radius 1 og threshold 3. Klikk deretter OK.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *