Øk dynamikken med HDR


Hva er HDR?

HDR står for “High Dynamic Range”, en teknikk der flere forskjellige eksponeringer av det samme motivet settes sammen til ett bilde. Med denne teknikken oppnår du flere detaljer i bildet enn med én enkelt eksponering. Ved hjelp av forskjellige eksponeringer vil du klare å gjengi detaljer både i mørke og lyse områder mye bedre enn ved én enkelt eksponering. Du trenger minst to forskjellige eksponeringer for å benytte deg av denne teknikken, men generelt blir resultatet bedre jo flere eksponeringer du tar.

Som regel er det best å ta tre bilder (EV-1, EV 0, EV+1) eller fem bilder (EV-2, EV-1, EV 0, EV+1, EV+2), avhengig av hvor mange detaljer du ønsker.

Hvordan ta bildene

Når du skal ta flere bilder av det samme motivet er det viktig å bruke et stativ — eventuelt legge kameraet på en flate — slik at det ikke beveger seg. Det er også viktig at motivet ditt ikke rører seg. Dersom det er bevegelse i motivet eller i kameraet, vil områder som ikke overlapper bli uskarpe eller gjennomsiktige.

Bruk samme blenderåpning på alle bildene for å unngå at fokusområdet endrer seg (Sett kameraets blenderprioritet til “Av” for Canon, eller “A” for Nikon). Fokuser gjerne en gang og slå av autofokus slik at fokuspunktet ikke endrer seg. ISO-verdien skal også være den samme. For å variere eksponeringene endrer du lukkerhastigheten.

Når bildene er tatt og du har overført de til PC-en din bør du sjekke at hvitbalanse og fargetemperatur er lik på alle eksponeringene. Dette er ikke noe du absolutt må gjøre, men det anbefales for et best mulig resultat.

Sett bildene sammen i Photoshop

For å sette sammen bildene bruker jeg Photoshop.

1: Velg File -> Automate -> Merge to HDR Pro…

2: Velg bildene du ønsker å lage et HDR-bilde av og klikk OK.

3: Du vil nå få opp denne dialogboksen. Her kan du velge forskjellige presets (forhåndsinnstilte verdier), eller du kan øke og senke de forskjellige verdiene selv. Når du er fornøyd, trykker du OK.

4: Photoshop har nå laget et HDR-bilde for deg.

 

Sluttresultatet

Du kan få mange forskjellige resultat alt etter hvilke spaker du drar i. Når du bruker HDR til stockbilder er det imidlertid viktig å ikke overdrive, for det skal ikke så mye til før bildet ser overnaturlig ut. Av erfaring vet jeg at det er gøy å overdrive HDR-bilder.

Venstresiden av bildet under er HDR, mens høyresiden er et vanlig bilde. Det er lett å se hvor mye mer detaljrikt et HDR-bilde er.

 

,

2 kommentarer til “Øk dynamikken med HDR”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *