Ulovlig bruk av bilder


Har du noen gang søkt opp et bilde på Google og brukt det som om det var ditt eget?


Veldig mange bloggere og nettredaktører kan nok erklære seg skyldig i dette. Jeg kan ærlig innrømme å ha gjort det selv ved tidligere anledninger. Dersom du ikke har tillatelse fra eier er det ulovlig å bruke bilder du finner gjennom søkemotorer eller andres nettsider. Driver du med noe kommersielt er det ekstra alvorlig.

Det samme gjelder for kopiering av tekst — du har ikke lov å bruke andres tekster som dine egne uten tillatelse. Om det skulle være vanskelig å få kontakt med eier av et åndsverk (andres bilder eller tekst), kan du til nød henvise eksplisitt til kilden. Men i noen tilfeller bryter også dette med loven. Dersom ulovlig bruk av bilder oppdages og meldes til eier kan det bli rettet søksmål som kan føre til økonomiske sanksjoner. Når det gjelder tekst er det vanligvis bedre å linke til den aktuelle nettsiden framfor å kopiere og lime inn teksten på din egen side.

Ønsker du å sette deg mer inn i saken? Da kan du studere åndsverkloven. Det står også en del relevant i Thomas Moens bloggplakat.

Vi oppfordrer deg til å respektere eiers opphavsrett til sine bilder. Her er noen nettsteder hvor du kan finne bilder til din blogg, nettavis osv.:


123RF   Crestock   Dreamstime    Fotolia    Shutterstock   YaYmicro


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *