Alternativ lyssetting


For dem som bare har vanlige lamper tilgjengelig, så finnes det faktisk en måte å få brukt disse noenlunde fornuftig når du skal ta bilder av relativt små objekter. Ved hjelp av et par nattbordslamper og noen hvite ark får jeg helt OK bilder uten noen form for avanserte eller profesjonelle lys.

Jeg har brukt to nattbordslamper jeg fant i huset. Den ene lyser rett ovenfra, mens den andre kaster et skrått lys på objektet, sett fra kameraets synsvinkel. Da får jeg fint belysning på den siden av objektet jeg fotograferer, samt på toppen objektet. Under objektet ligger et hvitt ark for å få en klar og nøytral bakgrunn. I noen tilfeller kan det være greit å bruke kameraets innebygde blits for å forsterke bakgrunnens hvithet ytterligere.

På bildene bruker jeg ISO 100 for minst mulig støy, og liten blenderåpning (stort tall) for å få stort fokusområde. Hele objektet skal være i fokus — ikke bare akkurat det punktet jeg fokuserer på. Liten blender og lav ISO gjør at jeg får lang lukkertid, så jeg har også satt kameraet på stativ og bruker en trådutløser for å unngå utilsiktede bevegelser på kameraet. Et alternativ til trådutløser er å bruke kameraets innebygde timer.

For å unngå et hardt og direkte lys som skaper skygger har jeg simpelthen teipet fast et ark på hver av lampene. Arkene er krummet slik at lyset sprer seg jevnere. Et hvitt tøystykke som slipper gjennom lys kan også fungere — her er det er bare å prøve seg frem.

Når du er fornøyd med lyssettingen er det bare å begynne å jakte på gode objekter å fotografere.

God etterbehandling av bildene er helt essensielt, og det er spesielt viktig å justere hvitbalansen slik at arket i bakgrunnen blir helt hvitt. I tillegg kan det være smart å legge til litt kontraster, kanskje øke intensiteten til enkelte farger og legge til ekstra skarphet — men unngå å overdrive.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *