Komposisjon del 3: Tips


Til slutt i denne artikkelserien om komposisjon vil jeg komme med noen generelle tips og ting som kan være greit å ha i bakhodet når du tar bilder.

Bevegelsesretning

Objektet du tar bilde av må ha “luft” i bevegelsesretningen eller den retningen objektet vender. For eksempel, dersom det går en person mot høyre er det naturlig å ha mye “luft” til høyre for denne personen.

Leseretning 

Her er surferen plassert i venstre hjørne av bilder, han er på vei ut mot bølgene. Det er godt med luft foran han. I tillegg er han plassert i deg gylne snitt for å øke oppmerksomheten.

Vanligvis leser vi et bilde på samme måte som vi leser tekst, fra venstre mot høyre. Dette kan du bruke for å gi et inntrykk av hvor en person er på vei. Bevegelser fra venstre mot høyre oppfattes som “på vei bort”, mens bevegelser fra høyre mot venstre oppfattes som “på vei hjem”.

Innramming

Du kan bruke forgrunnen som en ramme rundt motivet ditt. Det kan være greiner eller trær, et vindu o.l. Du oppnår da å samle oppmerksomhet rundt hovedmotivet, i tillegg til at du får en forsterket dybdevirkning.

Det gylne snitt

Du kan plassere objekter du ønsker å gi spesiell oppmerksomhet i skjæringspunktene til det gyldne snitt. Du finner enkelt det gylne snitt ved å tredele bildet.

Generelle tips:

  • Bildet skal fortelle en historie, gi et budskap til seeren.
  • Ofte kan bilder bli rotete fordi det inneholder mange elementer. Ikke ta med elementer som ikke er nødvendige.
  • Se hele tiden etter linjer.
  • Alle elementene og virkemidlene skal fremheve meningen med bildet.
  • Unngå store og tomme flater i bildet, spesielt i midten og nederst. Ikke del bildeflaten opp i to omtrent like store deler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *