Komposisjon del 2: Linjeføring i bildet


Linjeføring i bildet

Her bryter det lille vertikale fyret den horisontale linjen

Markerte linjer som krysser bildeflaten har en stor betydning for hvordan seeren leser bildet. De tre vanligste typer linjer er horsiontale, vertikale og diagonale.

1: Horisontal

Den horisontale linjen er en av de vanligste linjeføringene i bilder, mest fordi horisonten er naturlig horisontal. Horisonten er både rolig og harmonisk og gir stabilitet. Men her er det viktig å plassere horisonten rett, en horisont som er blitt plassert midt i bildet er kjedelig og man får en uheldig to-deling av bildet. Som oftest vil et bilde fungere bedre dersom horisonten plasseres vekk fra sentrum, gjerne i linjene til det gyldne snitt slik at bildet blir delt i tre.

Det kan være lurt å få med en vertikal som bryter den horisontale linjen, slik at øynene til seeren ikke “glir ut” av bildet. En vertikal som bryter en horisontal linje blir et blikkfang og skaper et interessepunkt.

2: Vertikal

En vertikal linje øker den visuelle kontrasten i et bilde og skaper blikkfang. Loddrette linjer fungerer ofte som “stoppere” for øynene, slik at de ikke blir vandrende frem og tilbake langs en horisontal linje. Det er ofte naturlig å legge interessepunktet i bildet til en vertikal, og ingenting er en mer natulig vertikal enn et menneske. Trær og lignende fungerer også bra.

3: Diagonal

En diagonal deler bildeflaten på en grei måte, og om den brukes riktig kan den skape interessante bilder. En diagonal gir en kraftig retning i bildet, men bør brytes av en vertikal eller horisontal for at ikke blikket til seeren skal gli ut. Det er viktig å tenke på hvilken vei diagonalen går og hvilken påvirkning det har på bildet.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *